Nagy csomag házhozszállítás & logisztika
English

A házhozszállítás rövid története

Nagyon népszerű kifejezés manapság a házhozszállítás, pedig nem mai keletű kifejezés, az viszont vitathatatlan, hogy az igény egyre nagyobb rá napjainkban – miért? Talán a kényelmünk és a hatékonyabb időbeosztásunk miatt.

Én még az X generációhoz sorolom magam, de már az én időmben sem volt idegen a kifejezés. A tüzépről a sódert, cementet már akkor is házhoz hozták az IFÁK, Roburok, Barkasok, vagy ha valakinek nem volt vonóhorga a személygépkocsiján, akkor megkérte valamelyik tehertaxist, hogy a Domusból szállítsák házhoz a bútorait.

De korábbra is visszamehetünk – gondoljunk csak az újságra, vagy a tejes emberre, aki minden reggel hozta a teli tejesüvegeket, és vitte az üreset – született is belőle egy logisztikai fogalom a „milkrun”. Ha rákeresünk az interneten az angol kifejezésre „history of home delivery” akkor kapunk egy pár találatot – de a legszimpatikusabb talán az a cikk, ami az első bizonyított étel házhozszállítást írja le. A cikk szerint Az első feljegyzett ételszállításra az olaszországi Nápolyban került sor 1889-ben. I. Umberto király és Savoyai Margherita királyné Nápolyban tartózkodott, amikor meg akarták kóstolni a nép ételeit: a híres pizzakészítő, Rafaele Esposito finom pizzáit, így hát házhoz vitte nekik a mester.

Közben a technika, a kommunikáció fejlődése okán, a mindennapjaink is gyorsabbá váltak, egyre kevesebb időnk maradt bizonyos feladatokra, ami marad, azt igyekszünk tartalmasan eltölteni családunkkal, szeretteinkkel, vagy éppen a hobbinknak élve.

A jelenlegi gazdaság hajtóereje a fogyasztás pedig a minden napjaink részévé vált, holott igen időigényes tevékenység. Mivel az ember okos, ezért ezen is szeretne időt megtakarítani és a technikát a szolgálatába állítani – valószínűleg ez is közrejátszhatott az e kereskedelem fejlődésében, a házhozszállítás iránti igény exponenciális növekedésében

Gondoljunk csak bele, mihez is kezdenénk a webáruházak, ételrendelő honlapok, az ár-összehasonlító, a tesztelő oldalak, és ezeket az otthonunkba szállító futárszolgálatok, szállító cégek nélkül?

Valószínűleg visszamennénk egy jó 15-20 évet az időben.

Míg mi X és a korábbi generációk szülötteinek ez csak kellemetlenség lenne, a későbbi generációk lehet el sem tudnánk képzelni minden napjaikat nélkülük – valljuk be, azért jó és kényelmes dolog ez.

English